Gaziantep son yıllarda yerli turistin en çok tercih ettiği
şehirler arasında yer almaya başladı. Elbette bu durumun en büyük nedeni zengin
Gaziantep mutfağı, fakat Gaziantep sadece gastronomi şehri değil, kuruluşu
milattan öncesine dayanan tarihi bir şehir. Uzun zamandır seyahat listemde olan
Gaziantep'i ziyaret etme fırsatı buldum. Daha önce ülkenin bu kadar doğusuna
yolum düşmemişti. Benim için güzel bir deneyim oldu, beklediğimden çok daha
fazla tarihi bir şehir Gaziantep, yemeklerin ise yarısını beğendim yarısını
biraz abartı buldum. Genel olarak Gaziantep'i beğendiğimi söyleyebilirim.
Tarihi Yerler
Gaziantep'e gitmeden önce bu kadar tarihi bir yer olduğunu
bilmiyordum, yani elbette tarihi bir yer olduğunu biliyordum fakat, kökeninin
milattan öncesin dayandığını ve şehirde tarih ile ilgili bu kadar çok müze
olduğunu bilmiyordum. Gaziantep seyahatim boyunca pek çok müze gezme firsatım
oldu, önce Zeugma Mozaik Müzesini ziyaret ettim. Gerçekten ilginç ve güzel bir
deneyim oldu benim için, herhalde ünlü Çingene Kızı mozaiği Türkiye'de en çok bilinen tarihi eser konumunda.
Müzekartların üstünde de Çingene Kızını görüyoruz zaten. Bu mozaikler evlerin
temellerinden çıkartılıyor ve muhtemelen milattan önceki medeniyetlere ait
eserler. Ardından Gaziantep Arkeoloji Müzesinin yolunu tuttum, burası da güzel
tarihi eserler barındıran bir müze, burada en çok fil iskeletleri ilgimi çekti,
zamanında ülkemizde fillerin yaşadığını öğrenmek ilginç bir deneyim oldu. 25
Aralık müzesi ise işgal yıllarında Gaziantep'te yaşananları ve milli mücadele
ruhunun nasıl ortaya çıktığını görmek açısından güzel bir güzel bir deneyim
sunuyor. Ayrıca Gaziantep'te meşhur Antep hamamlarını anlatan bir de Hamam müzesi
mevcut müze değil müzecik aslında, zamanınız varsa uğrayabilirsiniz. Gaziantep
Kalesi görülmesi gereken bir yer, yine orada da Gaziantep'in düşman işgalinden
nasıl kurtulduğuna dair pek çok şey öğrenebilirsiniz.
Gaziantep Gurme Rehberi
Gaziantep'te
yemek konusunda gerçekten çok fazla seçenek var. Çoğu turistin zamanı kısıtlı
olduğu için yemek konusunda isabetli kararlar veremiyor. Bu durumun üstesinden
gelebilmek için seyahat edeceğiniz şehre gitmeden şehir hakkında çok gezi
yazısı okumanız gerekiyor. Yazının başında dediğim gibi ben yemeklerin yarısını
beğenmedim. Elbette bu durum kişiden kişiye değişebilir. Aşağıda deneyimlediğim
yemeklerle ilgi ufak değerlendirmeler yaptım, umarım okurken keyif alırsınız.
- Baklava
Koçak'ta yedim beğenmedim, Gaziantepteki baklavalar aşırı tereyağlı, aşırı kuru, bide sıcak künefe gibi bana göre değil, baklava dediğin şerbetli olur, buz gibi olur bence, neyse.
- Ali nazik
İmam çağdaş'ta yedim ilginç ve güzel bir lezzet beni tatmin etti.
- Beyran, Lahmacun
Dukat'ta beyran çorbası içtim, acısız söylememe rağmen dehşet acı geldi bana, birde nerde pişiyorlarsa çorba soğumuyor arkadaş, yarım saat bekledim içebilmek için, üstüne birde lahmacun söyledim, lahmacunda acıydı ve yanında salata gelmiyor, buradaki gibi araya salata koyup saramıyorsun. Genel olarak ikisini de beğendim güzeldi.
-Katmer
İşte bu tam bir efsaneydi, kahvaltıda yedim, yemeden önce dedim bu beni bayar beğenmem,ama o lezzet nedir arkadaş öyle, sıcacık mis gibi kaymak kokusu, off, 2 kişilik katmeri tek başıma bitiriyordum neredeyse, fiyatı da 60 liradır diye tahmin ettim 40 lira geldi hesap. Zekeriya Ustamın ellerine sağlık
-Kıyma Kebabı
Kebabçı Ömer Usta'da yedim. Bir şiş kebap tırnak pidenin içinde, yanında salata ile servis ediliyor, buradaki kebaplardan güzeldi, beğendim.
-Küşneme
Benim için hayal kırıklığı oldu, Şehr-i Küşneme'de yedim fakat ne yazık ki pek hoşuma gitmedi. Kuzu etinden yapılan küşneme hayvan gibi kokuyordu, normalde kuzu yerim severim fakat ette acayip bir koku vardı. 5 parça et vardı 3'ünü yedim, salata harikaydı yalnız onun hakkını yemeyeyim.
-Simit Kebabı
İmam Çağdaş'ta tatma fırsatım oldu, ilginç bir lezzet fakat denemesseniz de bir şey kaybetmezsiniz.
-İçli köfte
Antep'in içli köftesi diğer yerlerden farklı olur dediler, düştüm peşine, Aşina restoranda denedim, Antep'te içli köfteler dikdörtgen şeklinde ve tahmin ettiniz gibi biraz acı, yine de ben beğendim, güzeldi.
-Künefe
Herkes Özikizler dedi, bende orayı seçtim, güzeldi Antep fıstıklı künefe yedim, yanına gelen meyve tabakları çok şıktı, daha önce böyle bir sunum görmedim hoşuma gitti.
-Cennet Çamuru
Bu da Antep'te icat edilmiş bir künefe türü, içi kaymak dışı Antep fıstığı ezmesi kaplı, güzeldi, tek kişilik yapmıyorlarmış iki kişiliğe abandım, güzel ve tadılması gereken bir lezzet .
-Antep Fıstığı
Her yerde fıstıkçı var, herhangi birine girdim, aldım, fakat beğenmedim, şehrinizdeki bir kuruyemişçiden alıp yerseniz daha karlı bir iş yapmış olursunuz
-Atomcu
Gaziantep'te atomcu ismiyle pek çok meyve suyu dukkanı var, bunlar şalgamda satıyorlar, limonatalarını denedim, beğendim, sıcak havada iyi geldi.
Gaziantep Genel
Gaziantep genel olarak bana biraz karışık bir
şehir gibi geldi, yani tarihi binalar ile yeni binalar birbirine girmiş, bunun
haricinde bu kadar tarihi eser bulunan bu şehir olduğunu bilmiyordum gelmeden
önce. İnsanlar turist olduğunuzu hemen fark ediyorlar. Çok fazla Yatırımevim,
Eminevim gibi ev alma firmasının olması dikkatimi çekti. Bu firmalardan hariç
Gaziantep'e özgü Evim firmaları bile var yani. Hiç sokak köpeği görmedim,
ilginçti, herhalde barınak sistemi çok iyi. Tramvay'a bir kez bindim hayatımda
ilk kez kliması olmayan tramvay gördüm, nostalji tramvaylarda klima olmuyor
evet ama bu bildiğimiz yeni nesil tramvaydı. Tahmin edebileceğiniz üzere çok
fazla baklavacı ve fıstıkçı vardı sokaklarda. Gördüğüm kadarıyla ekmek pek
tüketilmiyor, herkes tırnak pide yiyiyordu. Limonatacı çoktu, limonatalar
güzeldi. Havalimanı binası çok eski fakat yanına 6 körüklü modern bir
havalimanı binası yapılmış ve çok yakında hizmete açılır diye düşünüyorum.
0 Yorumlar